Isien iltasatuviikko on jälleen täällä! Klikkaa itsesi mukaan Facebookin tapahtumasivulle!
Isien iltasatuviikon lukulähetysten aikataulu:
Maanantaina 4.11.2019 klo 10 jääkiekkoilija Olli Määttä lukee kirjan Leo Leijona sanoo ei (kirjoittanut ja kuvittanut Nina Pirhonen, kustantaja Kustannusosakeyhtiö Otava 2019). Lukuläheystä pääset katsomaan tästä.
Tiistaina 5.11.2019 klo 10 Pikku Kakkosen juontaja Tuomo Rannankari lukee kirjan Muttinen ja äiti (kirjoittanut Anu Krogerus, kuvittanut Erika Kallasmaa, kustantaja WSOY 2019)
Keskiviikkona 6.11.2019 klo 10 jääkiekkoilija Joonas Nättinen lukee kirjan Hirvivaarin ihmeellinen löytö (kirjoittanut Mila Teräs, kuvittanut Terese Bast, kustantaja Karisto Oy Kustannusliike 2019)
Torstaina 7.11.2019 klo 10 jääkiekkoilija Juuso Vainio lukee kirjan Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus (kirjoittanut Roope Lipasti, kuvittanut Harri Oksanen, kustantaja WSOY 2019)
Perjantaina 8.11.2019 klo 10 koripalloilija Lauri Markkanen lukee kirjan Mur ja mustikka (kirjoittanut Kaisa Happonen, kuvittanut Anne Vasko, kustantaja @Tammi 2018)
Lukumatka robottien maailmaan 5-6 vuotiaille (yhdessä aikuisen kanssa)
Lukuilo-ryhmät
Tervetuloa mukaan lasten ja aikuisten yhteisiin Lukuiloryhmiin!
Lukuilo-ryhmässä vanhemmat pääsevät keskustelemaan lukemisesta lapsiperheen arjessa ja perheet saavat lukuvinkkejä ja ajankohtaista tietoa lukemisen merkityksestä. Keskustelun ajaksi on järjestetty lastenhoito ja lapsille ohjelmaa. Illan päätteeksi on pieni yhteinen toimintatuokio ja iltapalahetki.
Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeen löydät täältä.
Syksyn 2019 ryhmät:
MUURAME Paikka: Perhekeskus Toivo Aika: 25.9. alkaen joka toinen keskiviikko klo 18-19.30 (loput päivät 9.10., 23.10., 6.11. ja 20.11.) Ilmoittautuminen: 19.9. mennessä sähköpostilla sanna.mustonen (at) nmi.fi Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä lasten iät sekä osallistujien mahdolliset erityisruokavaliot Suunnitteilla ryhmä Jyväskylään! Aloitus syys-lokakuussa, Jos olet kiinnostunut osallistumaan tai haluat lisätietoja, niin ota yhteyttä: suvi.ylonen (at) nmi.fiMenneet tapahtumat
Lukupiknik 31.8. klo 11.00-15.00, Cygnaeuspuisto
Tapahtumasivu Facebookissa Lauantaina suunnataan askeleet Cygnaeuspuiston nurmelle. Pakkaa kassiisi eväitä, viltti, mahdollisesti vaikka neulomuksia sekä kirjastokortti ja saavu paikalle vaikka satuhahmoksi pukeutuneena. Luvassa rentoa yhdessäoloa vilteillä köllötellen, ukulelen sointuja ja satuja kuunnellen. Piknikin aloittaa yhdeltätoista Tartu tarinaan -hankkeen Rojupöhö-nukketeatteriesitys ja klo 13 ollaan aistit avoinna, kun sanaton Karhunkeikaus -esitys innostaa meidät mukaan pieneen metsäntuoksuiseen juhlahetkeen. Esityksen jälkeen jatketaan tutkimista ja aistimista metsätyöpajoissa. Kirjastoauto on mukana menossa ja piknikin ja tekemisten lomassa voit piipahtaa lukemassa myös autossa, tai hakemassa lukemista mukaasi. Satupiknikin ohjelma soveltuu kaikenikäisille! Sateen yllättäessä ollaan pääkirjaston lastenosastolla 2. krs.Opin ja osaan -tapahtuma 18.8. klo 10.00-15.00, Mäki-Matin perhepuisto
Tapahtumasivu FacebookissaLasten Lysti: Lelujen Karnevaali, 15.8. klo 17.00-19.00, Lounaispuisto
LisätietojaTartu tarinaan lukunurkkaus Yläkaupungin yössä
Aika: 18.5. klo 14.00-16.00 välillä Paikka: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo, näyttelykeskus Soihtu, Seminaarinmäki Tule museoon kuulemaan satuja ja askartelemaan vanhan ajan lelu. Toiminnalliset lukunurkkaukset käynnistyvät puolen tunnin välein klo 14.00, 14.30, 15.00 ja 15.30. Osallistujamäärä 15 lasta/paja. Mukaan saat myös tarinapuuhaa kotiin! Järjestäjinä Tartu tarinaan -hanke ja Lasten ja nuorten yliopisto. http://www.ylakaupunginyo.fi/esitys/tartu-tarinaan-lukunurkkaus/Rakkaus kirjaan alkaa sylistä – varhaisen perhelukemisen hyödyt ja ilot
Aika: 16.4. klo 15.00-16.00. Luennon jälkeen mahdollisuus tutustua Tartu tarinaan -hankkeen toimintaan ja päiväkotien Lukubokseihin. Tilaisuuden lopussa jaetaan Lukuboksit mukana oleville pilottipäiväkodeille. Paikka: Jyväskylän yliopiston Liikunnan laitos Kohderyhmä: Tilaisuus on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kouluttaja: Päivi Heikkilä-Halttunen, kirjallisuuden asiantuntija. Sisältö: Tule mukaan kuulemaan, kuinka varhainen loruttelu ja ääneen lukeminen tuottavat hyötyä ja iloa lapsen kehitykselle ja koko perheen vuorovaikutukselle. Samalla saat helposti toteutettavia ideoita siitä, kuinka lukemisesta saadaan koko perheelle mieluisa ajanviettotapa ja elämäntapa. Saat myös vinkkejä hyvistä kirjoista ja kuulet lopuksi viimeisimpiä kuulumisia Tartu tarinaan -hankkeen toiminnasta. Keskisuomalaiset osallistujat voivat seurata luentoa myös omalta tietokoneeltaan. Tarvitset vain tietokoneen ja internet-yhteyden. Kerro halukkuudestasi verkkovälitteiseen luentoon ilmoittautumisen yhteydessä lisätiedot-kohdassa. Lähetämme Sinulle linkin ja ohjeistuksen, kuinka lähetyksen seuraaminen onnistuu. Ilmoittautuminen: 12.4. mennessä täältäIltasatukirjahylly ja tarinapolku – kuinka tukea lapsen lukijuutta ja kielen kehitystä?
Aika: 4.2.2019 klo 15.00-17.15 Paikka: Jyväskylä (tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin) Kouluttaja: FT, dosentti Merja Kauppinen, opettajankoulutuslaitos, Jyväskylän yliopisto Sisältö ja tavoitteet: Vuorovaikutteinen luento kasvatuksen parissa työskenteleville sekä muille aiheesta kiinnostuneille tarjoaa tietoa siitä, kuinka voidaan tukea lapsen lukijuutta ja kielen kehitystä nykypäivän vaihtelevissa toimintaympäristöissä? Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää lukemisen laaja-alaisuuteen monilukutaidon ja lasten tekstiympäristöjen kautta – innostaa kehittelemään lasten lukijuutta monipuolisesti tukevia toimintaympäristöjä. Koulutuksen sisällöt: – lukuinnon tukeminen ja lukemaan motivoituminen – lukemisen ilo ja lukuharrastuksen hyöty – kielellinen tietoisuus lukutaidon kehittymisen perustana ja tuloksena – esimerkkejä kirjan pariin houkuttavista, lasten yhteisöllistä lukijuutta tukevista menetelmistä Ilmoittautuminen 24.1. mennessä täältä.Heimo Hirven haiku (ilm. päättynyt, paja täynnä)
Aika: 7.3. 2019 klo 13.00-14.00 Paikka: Jyväskylän yliopiston luontomuseo Kohderyhmä: eskarit ja viskarit Sisältö: Luontomuseon runopolku Jukka Itkosen Hirivi irvistää -kirjan pohjalta johdattaa lapsia tutustumaan eläimiin ja niiden ekologiaan hauskasti runojen muodossa. Seuraamme myös kenen luo luontomuseosta löytyvät jäljet johdattavat! Kestoltaan runopolku on noin puolen tunnin pituinen.Dinosaurus-paja ja paleontologisia kaivauksia eskareille ja viskareille (ilm. päättynyt, paja täynnä)
Aika: Paja 1: 2.4.2019 klo 9.00-10.30 sekä Paja 2 : 5.4. klo 9.00-10.30 Työpajassa lapset tutustuvat dinosauruksien elämään tarinoiden kautta sekä eläytyvät oppaan johdolla tekemään paleontologisia kaivauksia museossa. Lapset löytävät myös oman dinosauruksensa.Syksyn 2018 työpajat ja luennot
Tarinan tila, mielen tila -työpaja
Kouluttaja: Elisa Auvinen, lastentarhanopettaja (KK), äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja (FM), kirjallisuusterapiaohjaaja Ajankohta: 21.11 klo 14.00–16.00 ja 30.11 klo 14.00–15.30, Jyväskylä Paikka: Jyväskylä Kohderyhmä: alle kouluikäisten lasten parissa työskentelevät ja muut aiheesta kiinnostuneet Sisältö: Työpajassa pohditaan lapsen ja aikuisen vuorovaikutusta satuhetkien aikana sekä muussakin arjessa. Lapsi tutkii jatkuvasti omia kokemuksiaan suhteessa ympäristöönsä – myös sadun ja tarinoiden hahmoihin ja tapahtumiin. Aikuisten reaktioiden pohjalta hän oppii, mitkä tuntemisen, ajattelun ja toimimisen tavat ovat hyväksyttyjä tai ”oikeita”. Kuinka lasta voidaan tukea kohtaamaan tunteitaan ja siten vahvistaa hänen myönteistä käsitystä itsestään? Miten aikuinen tunnistaa omia tunteitaan, joita välittää lapselle satuja lukiessaan? Toteutuksena orientoiva luento (2 h) ja ryhmätyöskentelyä (1,5 h). Ilmoittautuminen: 14.11.2018 mennessä täältäRaisa Cacciatore: Vauhtia isovanhemmuuteen ja työkaluja arkeen! -luento
Kouluttaja: Raisa Cacciatore Ajankohta: 12.12. klo 14.00-16.00 Paikka: Jyväskylä, Seminaarinmäki Sisältö: Arvostettu lastenpsykiatri ja perheiden hyvinvoinnin kehittämisestä tunnettu Raisa Cacciatore pohtii isovanhemmuuden ja vanhemmuuden mahdollisuuksia Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa. Lapselle läheisten aikuisten hyvinvointi, asenteet ja sitoutuminen heijastuvat välittömänä etuna lapsiin. Olisiko lukeminen yksi tapa kehittää lapsen ja aikuisen välistä suhdetta? Tilaisuus toteutetaan osana Ikääntyvien yliopiston toimintaa. Ilmoittautuminen: Tartu tarinaan -hankkeen kautta osallistuminen on ilmainen alle kouluikäisten lasten parissa työskenteleville. Organisaatiot, yhdistykset ja järjestöt voivat tiedustella mahdollisuutta seurata tilaisuutta verkkovälitteisesti internetyhteyden kautta. Ilmoittautuminen 3.12. mennessä täältäLumihiutale-työpaja: kiehtovaa geometriaa ja joulutarinoita
Ajankohta: Paja A klo 12.00-13.30 TAI Paja B klo 13.30-15.00 Paikka: Jyväskylä, Seminaarinmäki Kohderyhmä: Työpajoissa ei ole ikärajaa, mutta alle 9-vuotiaat osallistuvat yhdessä aikuisen kanssa. Kaikkien pajaan osallistuvien on ilmoittauduttava erikseen. Sisältö: Joulupajassa lapset tutustuvat lumihiutaleisiin ja kiehtovaan geometriaan. Opitaan mitä symmetria on ja kuinka lumihiutaleet muodostuvat. Lisäksi päästään tekemään lumihiutaleita korealaisten 4DFrame putkien ja liittimien, paperisten pillien sekä paperin ja saksien avulla. Joulumieltä luovat työn lomassa kuullut sadut ja tarinat lumesta, lumihiutaleista ja talvesta. Ilmoittautuminen: Työpajat ovat maksuttomia, mutta edellyttävät ilmoittautumisen. Ilmoittautumisen yhteydessä mainitse lisätiedoissa, kumpaan pajaan tulet mukaan. Ilmoittautuminen 30.11. mennessä täältäLapsi ei selviä matkastaan kieleen yksin, vaan tarvitsee aikuista oppaakseen.
Jos Sinulla on työpajoihin tai ryhmiin liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä:
Kristiina Niemi-Kaija, Työpajat ja asiantuntijaluennot p. 044 760 3726 kristiina.niemi-kaija (at) jyu.fi